El Pitch and Putt va introduir-se a Catalunya l’any 1990 quan en Martin Whitelaw, irlandés resident a Girona, va construir un camp a Solius (Costa Brava)
El Pitch and Putt va introduir-se a Catalunya l’any 1990 quan en Martin Whitelaw, irlandés resident a Girona, va construir un camp a Solius (Costa Brava) tenint en compte l’experiencia del seu pare que havia tingut un camp a Irlanda.
En Martín va establir des de l’inici, unes caracteristiques especifiques del joc a Catalunya:
- distancies dels forats entre 40 i 120 metres amb un màxim total de 1.500
- sistema de handicap propi
- posta en marxa d’una associació independent pero que colaborés amb la de golf i que organitzés torneigs entre els camps associats
Seguint aquestes idees i a partir de la construcció d’un segon grup de camps, el dia 17 d’ctubre de 1994 es va constituir la Associació Catalana de Pitch and Putt (ACPP) i es va inscriure en el Registre corresponent de la Generalitat de Catalunya. En formaven part, juntament amb Solius, El Vendrell, Sant Jaume, Campmany, Vallromanes i Sant Cebrià.
Els objectius de la ACPP son la promoció del Pitch and Putt i la coordinació de les activitats dels camps associats. Al llarg d’aquests anys s’han anat concretant en una serie d’activitats especifiques tals com
- representació del Pitch and Putt català a nivell local i internacional
- accions de promoció
- gestió del sistema de handicap (amb un nou programa on-line)
- organització dels Campionats de Catalunya: Absolut, 2ª i 3ª categoría, Femení, Juvenil, Seniors, Dobles, Match Play i Per Equips (Interclubs)
- Coordinació i supervisió de les proves del Ranking
- Gestió esportiva i disciplinària
- Selecció dels jugadors que representen Catalunya en les competicions internacionas etc.
Cal remarcar que durant l’any 2003 estàn programats més de 400 concursos a tot Catalunya, apart dels torneigs internacionals (Catalunya-Holanda i Campionat d’Europa a Irlanda).
La ACPP va signar l’any 1997 un primer acord amb la Federació Catalana de Golf, acord que es va renovar i posar al dia amb data 10 de maig de 2.000. En el mateix es reconeix la autonomía del Pitch and Putt com modalitat amb caracteristiques propies i s’estableix una estreta col.laboració entre les dues entitats
L’ACPP es membre fundador de la European Pitch and Putt Association (EPPA), entitat constituida a Dublin el 16 d’octubre de 1999 i de la que en formen part també les associacions o federacions d’Irlanda, Gran Bretanya, Holanda, Italia, França i Noruega. La seu de la EPPA està a Dublin.
Estructura
El Pitch and Putt català esta composat per les següents estructures:
- Assemblea General (28 membres associats i 2 adherits)
- Junta Directiva elegida per la Assemblea cada quatre anys
- Comissió Esportiva que es renova cada any i depen de la Junta Directiva
- Secretaría (Secretari Executiu, Cap d’Administració i Administrativa)
- Jugadors associats (7.800 a finals de juny 2003) que paguen una quota anual de 23 Euros i que incloeix el dret de participar en les competicions i una assegurança individual apart d’altres ventatjes. La empresa aseguradora es MAPFRE.
En 2003, la Assemblea General va aprovar la possibilitat de que existisin “camps adherits” com a membres amb veu pero sense vot. Els primers camps adherits con els de El Torrent i Ordino, al Principat d’Andorra. Estàn en estudi varies peticions semblants rebudes de camps en funcionament i en projecte situats arreu de l’Estat espanyol així com en el Sur de França
Normativa general
Seguint les experiences dels primers anys de funcionament i les reglamentacions establertes darrerament amb carácter obligatori per la EPPA, la Assemblea General de la ACPP va aprobar, en data 15 de maig 2002, el “Reglament del Pitch and Putt”.
Igualment es va elaborar, conjuntament amb la Federació Catalana de Golf les anomenades “Recomendaciones para la construcción de las instlaciones tipo Pitch and Putt”, signades amb data 19 de juny 2001-